Alla föredrar ett välstädat kontor

Alla måste bidra för att hjälpas åt att hålla rent på kontoret. Det är dock inte ditt jobb att dammsuga eller städa toaletterna. Hyr in en städfirma för att hålla kontoret du jobbar på fräscht.

Det är inte helt ovanligt att få se en lapp i köket på jobbet där någon tycker att den har varit fyndig när den skrivit “din mamma jobbar inte här”. Syftet är att påminna kollegorna om att städa upp efter sig. Egentligen är lappen dock bara sunkig och en rest av ett trist sätt att se på traditionella könsroller. Varför står det inte “din pappa jobbar inte här? Eller ännu bättre, “dina föräldrar jobbar inte här”? Ingen av de kommunikéerna är dock lika bra som det faktum att du faktiskt kan hyra in en städfirma att sköta er kontorsstädning istället. Förutsatt att dina föräldrar inte jobbar på städfirman ifråga, för i så fall gäller inte lappen längre.

Vems jobb är vems?

Visst, det går att argumentera för att ni alla bör göra någonting för att kontorslandskapet inte ska se hemskt ut. Ni kan sätta in er egen disk i diskmaskinen. Ni behöver inte slänga ert skräp på golvet och ni kan se till att pricka toalettstolen när ni lättar på trycket. Däremot kanske det inte är ditt jobb att tömma papperskorgarna eller dammtorka golvet. Det står antagligen inte i din arbetsbeskrivning om du jobbar på ett kontor. Om det gör det så borde du nog ta ett snack med din närmaste chef.